Azt hiszem még mindig félünk attól, hogy gyümölcsöket keverjünk zöldségekkel egy salátában. Szerencsére számos olyan recept van a tarsolyomban, ami biztos arra ösztönöz majd benneteket, hogy legyetek merészebbek!
Ezt a salátát, vagyis ehhez hasonlót először Prágában ettem egy üzleti úton. Egyszerűen annyira ízlett, hogy amíg ott voltunk 2x is ettem, harmadik nap már nem volt belőle ha jól emlékszem :(
Amikor kezdő kukta voltam a konyhában, utáltam az olyan recepteket, amiknek az volt a címe hogy “Pofon egyszerű..” vagy “10 perc az egész”.. _garantálom_ hogy ehhez aztán tényleg nem kell nagy konyhai rutin. Lássuk is a receptet!
Grapefruitos saláta fokhagyma chipssel
Hozzávalók:
- 1 grapefruit
- leveles zöldségmix (fejessaláta, madársaláta, rukkola, ízlés szerint)
- vékonyra reszelt lilakáposzta
- aszalt paradicsom (opcionális)3-4 gerezd fokhagyma
- szezám mag
- pár csepp kókuszolaj (sütéshez)
- olívaolaj, balzsamecet a tálaláshoz
Eszközök:
- jó éles kés (a hétköznapokban az _igazi_ kerámia késre esküszök)
- vágódeszka
- teflon serpenyő
- meg persze pár éhes száj :)
Elkészítés:
A zöldeket a tálba rakjuk, ízlés szerint válogassuk össze. Van, aki nem szereti pl a rukkolát, nyugodtan ki lehet hagyni.
A grapefruit felszeletelése a legtrükkösebb az egész salátában. Jól tudjuk, hogy a gerezdeken a fehér hártya nagyon-nagyon keserű.. Ha meg akartok spórolni magatoknak pár idegölő percet, akkor ne hogy egyesével kezdjétek őket lehámozni..
- Egy jó éles késsel vágjátok le a gyümölcs alján és a tetején a héját, hogy szépen egyenesen megálljon.
- Most kezdjétek el levágni a héjat róla,fentről lefelé, "szeletenként". Kövessétek a grapefruit alakját, ne hogy nekem itt ilyen kocka gyümölcsöt faragjatok belőle! Ne aggódjak nem megy semmi kárba, vékonyan kell lehámozni ezzel a módszerrel a héját.
- Ha kész, már látjátok a gyümölcsben hártya vonalát, egyszerűen ki tudjátok vágni belőle a gerezdeket.
- Ha úgy vélitek sok gyümölcs maradt hátra, facsarjátok rá a salira a maradék levét, balzsamecet helyett kiváló dressing!
Mehet a grapefruit a zöldségekhez. Aprítsátok össze az aszalt paradicsomot is, dobjátok a közösbe.
A fokhagymát vágjátok vékony szeletekre. Egy teflon serpenyőben kezdjétek hevíteni a kókuszolajat, és süssétek benne aranybarnára a fokhagyma szeleteket. Papírtörlőre tegyétek ha kész, had szívja magába a felesleges olajat.
Szórjátok rá a szezámmaggal együtt a salira, és fogyasszátok jó ízűen az ebédhez! Kis grillezett csirkemellel, hallal, vegáknak bármilyen sajttal mennyei!
Ha kipróbáltátok, írjátok meg, hogy ízlett-e! :)
Ha újak vagytok erre, és tetszett a recept, ne felejtsétek el like-olni az oldalunk, hogy mindig elérjétek a friss tartalmakat!
-Ági