Smith Workout

Sport. Egészség. Önbizalom.

Mit együnk reggeli edzés előtt?

2017. március 10. 18:36 - smithworkout

Sokan már munka előtt szeretnének egy jó edzéssel indítani a napot, ami rendjén is van. Azonban sokak számára a reggel 7 órás edzés kezdés 6:30-as kelést és rohanást jelent a terembe.

Ezzel két gond is akad. Az egyik az, hogy időt kell adnunk a szervezetünk számára, hogy az magához térjen. Egy élsportoló sem úgy indul neki a versenynek (vagyis én nem tudok sok ilyenről), hogy előtte 30-45 perccel még az igazak álmát aludta. Ennek számos oka van, azonban most a reggeli fontosságáról lesz szó edzés előtt.

Pár jó tanács, hogy bírd az edzést, de ne lásd viszont a reggelid tartalmát:

  1. Edzés előtt 1,5 - 2 órával célszerű reggeliznünk, ha kiadósabb reggelire tartunk igényt.
  2. Célszerű könnyen emészthető, magasabb szénhidráttartalmú ételeket reggelizni.
  3. Alacsony zsír- és mérsékelt fehérjetartalmú ételeket fogyasszunk. 
    Pédául: banánt, natúr (ismétlem, natúr!) zabpelyhet egy kis tejjel vagy natúr joghurttal és friss gyümölccsel (esetleg cukormentes lekvárral), zabkását (tejjel vagy vízzel, ki hogy szereti) szintén gyümölcsökkel, néhány szem (tényleg csak néhány szem!) olajos maggal stb.
  4. Az edzés előtt, alatt és azt követően is figyeljünk a folyadékpótlásra (cukormentes sportitalok, FRISSEN facsart gyümölcslevek, tea vagy víz formájában).

 

Továbbá fontos, hogy lehetőség szerint közvetlenül edzés után jó minőségű fehérjét is bevigyünk, ezt legegyszerűbben egy (savó)fehérje turmix segítségével tehetjük meg. Abban az esetben is, ha valaki preferálja a fehérje turmixokat, és abban az esetben is, ha valaki nem, lehetőség szerint az edzést követő 45-50 percben mindenképp fogyasszunk fehérje tartalmú ételt (párolt hal, csirkemell vagy akár tehéntúró) és mindemellett ráfér (leginkább a súlyzós edzések után) a kiürített glikogénraktárainkra is egy kis töltés, így fontos a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitele is a szervezetünkbe, mint a tészta, rizs, tortilla, pékáru, stb. Természetesen a mennyiségekre akár tömegelünk, akár a fogyás a cél, figyelni kell.


Ezek a kis tippek mind hasznodra válnak, ha a reggeli edzésed 45-75 perc időtartamú és jellemzően „cardio” volt. A kemény izomtömeg-növelő edzés egyébként sem a legjobb választás reggelre, ha ébredés után 30 perccel kezdesz a teremben, de erről majd a későbbiekben lesz szó.

img_2189.jpg

 

Az edzés utáni táplálkozásról részletesebben egy következő cikkben fogunk beszámolni.

 

like-us-on-facebook-button.png

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://smithworkout.blog.hu/api/trackback/id/tr5512328205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2017.03.11. 11:26:12

Olyan nincs, hogy cukormentes lekvár.
Ha létezik, akkor az a modern nehézvegyipar csúcsa lehet.

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2017.03.11. 18:40:33

magasabb szénhidráttartalmú, cukormentes ételek?
Liszt, krumpli, rizs?

eyr750 2017.03.11. 18:56:58

@Stenonis: Van, kikisérleteztem! Először kis adag gyümölcsből, később bátrabban., többől. Teljesen tele kell tölteni az üveget, rácsavarni a tetőt és megfordítani néhány percre.

Brix 2017.03.11. 19:34:25

Reggel azért egy erőedzés kiürült szénhidrát raktárakkal és álmosan nem könnyű feladat. Nekem ami a legjobban bevált: tejsavó protein turmix, egy kiskanál nescafé, banánnal. Reggel, ha nem vagyunk az inzulinszint ugrálásra érzékenyek, nyugodtan fogyaszthatuk egyszerű szénhidrátot : pl. nem túl cukos süteményt, egyszerű piskótát, joghurttal vagy tejjel. A zabpelyhet én kerülném, edzés előtt, olyan nehéz emészteni. Aki érzékeny a reggeli inzulin megugrásra, az megpróbálhatja a vajkrémes lazacos/makrélás szendvicset, teljes kiörlésű kenyérrel. Egy picit el kell vonatkoztatni a fullba tolt " update " étrendtől ,mert nem vagyunk sem lovak, hogy zabot együnk , vagy madarak, hogy chia magot... Egy jó libazsíros kenyér, lilahagymával, az már emberi eledel!

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2017.03.11. 21:16:05

@Stenonis:

Van, pölö:

"A különleges minőségű szilvalekvár kizárólag szilvából, cukor hozzáadása nélkül keményre főzött, de kenhető, sötét színű készítmény, amely héjdarabokat részben tartalmazhat."

Nagymamámék is csináltak régen sokat, régi recept.

Stenonis 2017.03.15. 16:16:25

@eyr750: @Translator +X+:

Szóval szerintetek a gyümölcsök nem tartalmaznak cukrot, és a lekvár csak akkor lesz cukros, ha főzés közben adunk hozzá. Mindig tanul újat az ember. :)

eyr750 2017.03.15. 16:22:52

@Stenonis: Hozzáadott cukorra gondoltam, bár látom itt nem a cukor, hanem az epe a lényeg.

Stenonis 2017.03.15. 19:28:27

@eyr750:
A posztoló cukormenttes lekvárról írt és nem hozzáadott cukor nélküliről...

Erre jegyeztem meg, hogy olyan nincs.
süti beállítások módosítása