Smith Workout

Sport. Egészség. Önbizalom.

Te(l)jesen szép az élet.

2017. március 28. 16:54 - smithworkout

Számos egymásnak ellentmondó hír terjed a tejről, mind az interneten, mind szájhagyomány útján. Amikor ezeket az információkat hallom, mindig eszembe jut az a játék, amikor az általános iskolában körbe ültünk és egy valaki kitalált egy szót/mondatot és azt egymás fülébe átsúgva kellett visszajuttatni a „feladónak”. Ennek a játéknak a során tízből kilencszer biztos, hogy az eredeti szóra vagy mondatra, még csak hasonlítani sem hasonlított a 2.0-ás verzió.

Nos, ez alól a tej sem kivétel.

Sokak számára a különböző jelölések és kifejezések, mint az UHT, ESL, pasztörizált, stb. ismeretlenek és, amit nem ismerünk, attól általában tartunk. De ezzel nincs is semmi probléma, itt a remek lehetőség, hogy az ismereteinket bővítsük.

Sokan úgy tartják, hogy a bolti tej már nem az igazi, kispórolnak belőle „bizonyos” anyagokat, hormonnal kezelik, tele van tartósító szerrel, rákkeltő anyaggal, állítják, hogy a hőkezelt tej káros az egészségre, de a Bio, és nyers tejek klasszisokkal jobbak, egészségesebbek.
A tejgyártást nem úgy kell elképzelni, mint egy titkos, sötét földalatti labort, ahol őrült tudósok és nézeteik miatt megvetett és üldözött élelmiszer mérnökök, dietetikusok, kémikusok és más szakemberek egy ördögi terv részeként kotyvasztják ezt a fehér italt. Szó sincs erről.

Törvények, jogszabályok, és rendeletek szabályozzák a gyártási technológiának minden pontját. Minden termelő üzem - beleértve a kisebb gazdálkodásokat és az állattartó gazdákat is - állandó felügyelet alatt állnak (a teljesség igénye nélkül) az élelmiszer-higiéniai és az állat-egészségügyi kirendeltség, valamint a hatósági állatorvos jóvoltából. A jogszabályok kiemelten kezelik azt, hogy a tej tartósítószert, antibiotikumot, szteroidot, egyéb hormonkészítményeket, baktériumokat stb., nem tartalmazhat. A tej eltarthatósági idejét növelni csupán a különféle hőkezelési eljárásokkal lehet megtenni.

A hőközlő műveletek, amelyek az eltarthatóságot növelik:

Pasztőrözés: 100 fok alatti hőmérsékleten rövid ideig kezelik a tejet, amelynek következtében a tejben eredendően jelen lévő akár megbetegedést is okozó mikroorganizmusok számát lecsökkentik.

UHT: Vagyis az ultra magas hőmérsékleten hőkezelt tejeket legalább 135 fokon hőkezelik, szintén rövid ideig, majd szobahőmérsékletre hűtik a tejet. Ezzel a tej eltarthatósága jelentős mértékben nő, és a tápanyagok is igen kis mértékben károsodnak, köszönhetően a rövid hőbehatásnak.

ESL: Extended Shelf Life tejek hasonló eljárással készülnek, mint az UHT tejek, azonban ezeket 100-135 fok közötti hőmérsékleten kezelik, rendkívül rövid ideig, majd 6 fok alá hűtik a folydékot, szintén megnövelve az eltarthatóságát ezzel a technikával.

Ezek a technológiai eljárások a fogyasztót védik, azzal, hogy a tejet káros mikroorganizmusoktól mentessé teszik. A vitamin és ásványi anyag tartalma nem fog jelentős mértékben csökkeni.

A fölözéssel (a tej zsírtartalmának beállításával) már csökkenhet valamilyen szinten a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) mennyisége, de szintén nem olyan mértékben, hogy feleslegesnek nyilvánítsuk a fogyasztását. A boltban kapható 2,8-as, 1,5-os illetve 0,1%-os tejek mögött is ez az eljárás áll.

A tej fogyasztása kiemelkedően a benne található könnyen emészthető tejzsír, a magas Ca tartalma, a teljes értékű fehérje tartalma, jelentős vitamin tartalma miatt és finom íze miatt ajánlott mindenki számára. Amennyiben a tej nem a barátunk, fogyasszunk bátran egyéb tejtermékeket (joghurt, kefír, sajt, túró). A laktóz intoleranciások pedig választhatják a laktózmentes változatokat is, hiszen erre is van lehetőség.

- Dana

 milk-625_625x350_81446191484.jpg

Források:

Élelmezés újság, 2017 március

1/2003. (I. 8.) FVM-ESzCsM együttes rendelet a nyers tej, a hőkezelt tej és a tej alapú termékek előállításának, forgalomba hozatalának élelmiszer-higiéniai feltételeiről

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://smithworkout.blog.hu/api/trackback/id/tr3012382825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása