Ki mondta, hogy a rettegett diéta csak a csirke-rizs-zöldség hármasból állhat? Szeretnék több olyan receptet is megmutatni nektek, ahol a hagyományos, hétköznapi ételeket készítem el- kicsit reformabb alapanyagokból. Ehhez persze kell egy kicsi rugalmasság, hiszen nem lesz pontosan olyan az étel íze, mint a megszokott „ahogy a nagyi/anyu/apu csinálta”, de higgyétek el, sokkal jobban beépíthető így a mindennapjaitokba az egészségesebb, szénhidrát szegényebb/minőségi szénhidráttal megtöltött étrend! A szénhidrát a barátunk, csak nem mindegy milyen ételekből visszük be.
Kis kitérővel kezdeném. Nem mindenki ismeri az édesburgonyát, ezért bemutatnám nektek az egyik kedvenc köretem! :) Ne tévesszen meg benneteket a neve, kicsit távol áll a hagyományos krumplitól. Ismertebb neve még a batáta. Legismertebb fajtái a narancssárga húsú és világos (már-már fehér húsú). Előbbinek sütőtökre hasonlít az íze, ezért édeskés, utóbbinak pedig a gesztenyére. Nagyon hamar elkészíthető, 10-20 perc alatt megfő/megsül.Ugyan magas szénhidrát tartalma, de a glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Magas a C, A, B vitamin tartalma, igazi kincs a konyhában!
Minden készíthető belőle, ami a hétköznapi krumpliból: püré, hasáb, főzelék stb.. Egyszer egy bisztróban ettem kávés édesburgonya főzeléket! Igen tudom, meglepően hangzik, de isteni volt. Egyszer megalkotom a saját receptem is erre. :)
Kanyarodjunk vissza a címhez, és lássuk a receptet!
Kelkáposzta főzelék édesburgonyával
Hozzávalók:
- 2 közepes édesburgonya
- 1 kisebb kelkáposzta
- 2 evőkanál keményítő (vagy durum liszt, zabliszt)
- Só, bors
- 1 tk Szárított kakukkfű
- 1-2 babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma/1,5 tsk granulátum
- 2 tsk őrölt kömény
- 2 tsk majoranna
Elkészítés:
Mossuk meg az édesburgonyákat, hámozzuk meg és vágjuk kockára (kb 2x2 centis darabok, nem kell vonalzóval kimérni, csak ismerem, hogy a kezdőknek a „vágjuk kockára” meg az „egy csipet kell belőle”, „csak úgy szemre” a legrettegettebb mondatok egy receptben).
Tegyük egy lábasba, és annyi vizet engedjünk rá, hogy bőven elfedje (de nem leves főzünk, csak jön majd bele a káposzta is) Tegyük bele a fűszereket is, és kezdjük közepes lángon főzni (nagyon hamar megpuhul!).
Amíg fő, mossuk meg a kelkáposztát és vágjuk fel azt is közepes darabokra.
Ha már félig megfőtt a batáta, adjuk hozzá az összedarabolt kelt is. Főzzük 10 percig, majd kóstoljuk meg. A fűszereket mennyiségét irányadónak írtam. Én nem vagyok sem leveskocka, sem ételízesítő mix párti, nagyon sok felesleges sót tartalmaznak és mindennek olyan „egy íze lesz”. Bátran fűszerezzetek és találjátok meg a „Ti” ízeiteket.
Ha megfőttek a zöldségek, én botmixerrel bele szoktam 1-et 2-őt turmixolni, ha kevés lével főztem és elég sűrű akkor be sem habarom általában.. Ha viszont hígnak ítélem meg, akkor kis edénybe teszek 2 evőkanál keményítőt, majd merek rá egy merőkanál forró lét a fazékból. Csomómentesre keverem, és így habarom be a főzeléket.
Jó étvágyat hozzá! :)
-Ági
Ha újak vagytok erre, és tetszett a recept, ne felejtsétek el like-olni az oldalunk, hogy mindig elérjétek a friss tartalmakat!