Smith Workout

Sport. Egészség. Önbizalom.

Harcolj az őszi fáradtság ellen! - 5+1 egyszerű tipp

2017. szeptember 20. 18:03 - smithworkout

Idén nagyon hamar beköszöntött az 'igazi' ősz, a vénasszonyok nyara is csak mutatóba hozott egy kis napsugarat és drasztikusan egyre korábban sötétedik - hacsak nem egész nap fekete az és az esőfelhők miatt. Ilyenkor az ember hangulatára is rátelepszik a szürkeség.


Kedvetlenek vagyunk, nehéz felkelni, húz vissza az ágy, egyre döcögősebben indulnak a reggelek. A motiváció is csökken, legyen szó munkáról, iskoláról vagy akár edzésről. Az immunrendszerünk is meginog, egy egyszerű megfázás két hétig is elhúzódhat az ismertetett testi-lelki körülmények miatt. És még csak szeptember derekánál járunk, hol van még a tél...


Ismerősen hangzik, ugye? Na ezt nevezzük őszi fáradtságnak, mert bizony ilyen is van.

 

De hogyan védekezzünk ellene? Összeszedtünk nektek pár hasznos, könnyen követhető tippet, amiket ha betartotok máris színesebbek lesznek az őszi napok is.

 

  1. Középpontban az alvás: A korai sötétedés és a kevés napfény miatt korábban elálmosodhatunk, így érdemes az alvási rutinunkon változtatni. Keljünk fél órával korábban, így több időt tölthetünk a nappali fényben. Higyjétek el, az a 30 perc is számítani fog a közérzeteteknek. Este pedig ezt a fél órát visszanyerheted, ha ennyivel hamarabb ágyba bújsz. A fáradtságért a megnövekedett melatonin hormonszintünk felel. Miatta érezzük álmosnak magunkat egész nap, majd esik nehezünkre este végre lenyugodni. Ne essünk a csapdájába és ne éjszakázzunk miatta! Szoktassuk magunkat egy napi rutinhoz a kelés-fekvés terén.

  2. Sport: Igen, megint a sport a gyógyír. A kedvtelen, fáradt hangulatból a legjobban a mozgással tudunk kitörni. Emellett edzés után az alvás is pihentetőbb lesz, kellemesebben fog esni. Emellett fontos, hogy a sportolás alatt is termelődik endorfin, a jól ismert hormon, ami a 'boldogságunkért' felelős.

  3. D-vitamin: Mivel természetesen a szervezetünk már nehezen tud megfelelő mennyiségű D-vitamint előállítani, így javasolt vitamin formájában pótolni a hiányát. Az alacsony D-vitamin szint felelős lehet a fáradtságért és kimerültségért. 

  4. Friss levegő: A hideg miatt egyre kevesebbet szellőztetünk, így hajlamosak vagyunk oxigén hiányos környezetben ücsörögni. Azonban az agyunk rendes működéséhez is megfelelő mennyiségű friss oxigénre van szükségünk, így egy-egy gyors szellőztetés is csodákra képes. Aki teheti, töltsön minél több időt friss levegőn, irány kirándulni szép őszi tájakra!

  5. Vitaminok: Az ősz a gyümölcsök szempontjából kárpótol minket, hiszen az alma, a szőlő, a szilva mind most érnek, így friss gyümölcsökből nincs hiány. Nemcsak az értékes vitaminok miatt ajánljuk fogyasztásukat, hanem gyümölcs cukor tartalmuk miatt is, ami egy kis energia lökettel segítheti a nap átvészelését. 

 

    +1. Hormonok: Ha már az alvásnál szóba került a melatonin és az edzésnél az endorfin, érdemes a többi hormont is megemlíteni. A kevesebb napsugárral a jó érzést, magabiztosságot előcsalogató szerotonin és dopamin hormonok szintje is csökken, valamint a tavasszal és nyáron testünkben tomboló tesztoszteron szintünk is csökken. Ez ellen a hálószobai életünk felpezsdítésével tudunk a legjobban küzdeni *wink wink*. Az endorfin termelés is fontos, ehhez az edzésen kívül bármi hozzájárul, amitől boldognak érezzük magunkat: egy jó társaságban eltöltött este, egy óriási nevetés, vagy akár egy szelet a kedvenc süteményedből. Ezek nem is olyan betarthatatlan dolgok, igaz? :-) 

 

 

- J.

Kövessetek minket Facebookon és Instagramon is! 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://smithworkout.blog.hu/api/trackback/id/tr4412879110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása