Smith Workout

Sport. Egészség. Önbizalom.

ÍGY LENDÜLJ ÁT A KEZDETI NEHÉZSÉGEKEN!

2017. március 05. 22:31 - jazminxenia

Az első lépések megtétele a változáshoz

Az utóbbi pár hétben vagy az elkövetkezendőkben jó pár emberben megérett/megérhet a gondolat, hogy változtatni kéne valamin. Esetünkben azon, hogy az eddigi mozgásszegény életmódunkat felváltsa az aktív, sportos és egészségtudatos énünk.

Az első és legfontosabb lépés ugyan a kis gondolat csíra, ami kipattan fejünkből, ám ez csak a kezdet. Innentől jönnek csak a gondok, amelyek hatására sokan egy két edzés, maximum 1-2 hét után feladják a kitűzött cél elérését. Pár tanácsot szeretnénk nektek adni, hogy ez ne így legyen. Mindezt mi nem azért tesszük, hogy majd a strandon jól mutass, hanem ami ennél sokkal fontosabb, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb legyél.



Mi is a számomra a megfelelő sport, mozgásforma?

A kezdetekben nem árt ha az ember a kezdeti nehézségekkel együtt kis sikerélményeket is kap. Ezért például ha már régóta nem mozogtunk és van rajtunk plusz 10-20-25 kg felesleg, nem biztos, hogy számunkra egy haladó Crossfit óra lesz a legideálisabb. Mivel kevés olyan terem van, ahol az adott mozgásformából a szinteknek megfelelően külön csoport van - pl. kezdő és haladó Crossfit - ezért első sorban olyan mozgásformát keressünk, amely kevésbé „összetett”. Én tökéletes kezdő lépésnek és remek tréning típusnak tartom a saját testsúlyos edzést vagy adott esetben egy TRX-órát. Ezek az órák jól egyénre szabhatóak és lehet akár csoportos óra, akkor is egy jól felkészült edző kapásból 3-4 variációt tud mondani az adott feladatra, ami révén számodra is végrehajtható lesz kisebb módosításokkal.

tumblr_n47nw4n60w1rr6ipbo1_540.jpg
 

Motiváció és lendület!

Lesznek nehéz pillanatok még akkor is, ha úgy gondolod, megtaláltad azt az edzésformát ami számodra tetszik és érzésed szerint megfelelő. Itt is igaz, hogy akarat, kitartás és kis szenvedés nélkül nem lesz siker. Aki azt mondja, hogy ez egy jó buli - főleg az elején - az valószínűleg még sohasem bulizott egy jót. És NEM, nincsenek csodaszerek és mágneses tapaszok, amik majd a kanapén fekve szépen átmozgatnak és leedzenek miközben te a Tv-t nézed.

Hogy ne add fel, érdemes ezt a két tanácsot megfogadni:
  1. Vezess egy kis füzetet, amelyben jegyzetelsz, hogy mit ettél mikor és mennyit , mikor edzettél és milyen mozgásformát végeztél. Egyfelől ez azért jó, mert ha esetleg segítséget kérnél szakembertől, hogy mit is csinálsz rosszul, lesz mit mutatnod, másrészt pedig ha végig lapozod egy-két hét eltelte után egy nehéz pillanatban jó érzéssel fog eltölteni, hogy látod, már hány edzésen izzadtál és küzdödtél. Ha csak egy picit is büszkeséggel tölt majd ez el, akkor nem fogod abbahagyni.
  2. Tűzz ki rövid és középtávú célokat! Ez nem nagy titok, eddig is tudtuk, de nem árt elmondani mindig. A célok legyenek reálisak, akár kérdezd meg az edződet, hogy mit tanácsol, mit tart a te helyzetedben elérhetőnek 2 héten belül és mit 3 hónap múlva. Legyen ez akár csak annyi, hogy 2 hét múlva le tudok nyomni 5 fekvőtámaszt, de akkor is cél és lesz miért küzdened.

Célok nélkül nem lehet semmit jól csinálni! Ha mindenki kicsit magába néz, ezt el kell ismernünk.

Nagyjából ennyi a titok az elején ahhoz, hogy ne csak belekapj a dologba és 2 hét után visszafeküdj a kanapéra. A sport, a helyes táplálkozás nem olyan egyszerű, ahogyan azt sokan elképzelik. Ugyan nagyon sok ember úgy gondolja, hogy szakértő, de Te sose feledd: a sport, a sportolás egy veszélyes „üzem” ezért mindig győződj meg arról hogy jó kezekben vagy! 

 

-Ádám

like-us-on-facebook-button.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://smithworkout.blog.hu/api/trackback/id/tr4512314933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása