Smith Workout

Sport. Egészség. Önbizalom.

Aludj, hogy egészségesebb legyél!

2017. június 20. 16:24 - smithworkout

Az alvás sokak számára csak egy nyűg, felesleges elvesztegetett idő. Sokan időnyerés szempontjából elhanyagolják a pihensére szánt időt, életritmusukká válik a kialvatlanság. Azonban jobb, ha tudjuk, hogy az alvás nélkülözhetetlen a szervezet számára és rengeteg olyan folyamat megy végbe a testünkben alvás közben, mely hozzájárul ahhoz, hogy egészségesek maradjunk: szívünk, immunrendszerünk erős és megfelelő működésű legyen.

 

Alvás során az ember öt ismert fázison esik át, az egyes fázisokon belül más és más folyamatok mennek végbe. Alapvetően két különböző fázist különböztetünk meg: NREM (Non Rapid-Eye Movement) és REM (Rapid-Eye Movement)

Négy NREM fázist különböztethetünk meg az alvásunk során. Ezek egy része az alvás kezdetéhez, egy éberebb állapothoz hasonlít. Ami közös mind a négy NREM fázisban, hogy a légzésszám és a pulzusfrekvencia folyamatosan csökken. Ezzel ellentétben a REM fázis alatt szaporább légzéssel és pulzussal, gyors szemmozgással és fokozott agyi aktivitással dolgozik a testünk. Az első négy fázis kulcsfontosságú az anyagcsere
, regeneráció, a tanulási képesség és a memória szempontjából.

A kialvatlanság külsőleges tünetei hamar jelentkeznek, szervezetünk lassabban, felületesen regenerálódik. Ez nem csak a bőrünk hosszú távú feszessége, élettelisége bánja majd, hanem edzéseink, testünk/izmaink fejlődését is jelentősen hátráltatja. Az alvás hiánya akár 30%-os visszaesést jelenthet, az edzésed 1/3-a mit sem ér, ha kialvatlan vagy. Azért ez elég nyomós érv, ugye?

Néhány tipp az egészséges és kielégítő alvás eléréséhez:

  • A rendszeres testmozgás természetesen elősegíti a megfelelő és pihentető alvás kialakulásáté Azonban egy kemény, megerőltető edzés legalább 3 órával legyen az előtt, hogy álomra hajtanánk a fejünket.
  • Egy szokásos rituálé, úgynevezett esti rutin is jó hatással lehet az alvási szokásainkra, legyen ez egy forró fürdő vagy egy pohár meleg tej és kedvenc könyvünk olvasása.
  • Próbáljunk kialakítani egy rögzített lefekvési időpontot, ezzel is biztosítva szervezetünk számára, hogy állandó ritmusa kialakulhasson. Fontos, hogy legalább 7-8 órát tudjunk aludni.
  • Iktassunk ki minden elektromos berendezést az alvás időtartamára. A szoba legyen lehetőleg sötét és hűvös, ez a környezet a legmegfelelőbb, ha egy kiadós, pihentető alvásra vágyunk.
  • Lefekvés előtt közvetlenül mellőzzük a filmnézést, a videojátékokat, és igen, a mobiltelefon nyomkodását is. Az elektronikus eszközök által kibocsátott kék fény negatív hatással van a szemünkre, kiszárítja azt, így nehezíti az álomba merülést.

Akkor redőnyt le-, paplant felhúzni, és irány az ágy! :) 


Kép forrás: www.menshealth.co.uk

- Ádám, Jázmin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://smithworkout.blog.hu/api/trackback/id/tr4312609073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása