Smith Workout

Sport. Egészség. Önbizalom.

Na de mégis...hányszor?

2017. március 20. 15:42 - smithworkout

Heti hányszor edzünk kezdőként?

Fontos kérdések merülhetnek föl, amint belevágunk az edzésekbe: mennyit, hogyan és milyen intenzitással edzünk?

Nagyon fontos az elején leszögeznem valamit. Rengeteg olyan embert ismerek, aki heti 2 alkalommal jár edzeni. Ez az edzésszám egy minimális fejlődést ígér és közérzetjavulást, de robbanásszerű fejlődésre se izomtömegünket se állóképességünket illetően ne számítsunk. Ezzel persze nem azt szeretném mondani, hogy aki heti két alkalommal tud edzeni az szégyelje magát és hagyja inkább az egészet (sőt, ellenkezőleg!), csak azt, hogy kezelje helyén a dolgokat és igazítsa ehhez elvárásait.

Egy teljesen kezdő számára az ideális edzésszám valahol 3 és 6 között helyezkedik el. Viszont ezen a ponton külön választanánk két csoportot, ugyanis van, aki túlsúlya miatt megy le edzeni, tehát fogyni szeretne, és van aki épp ellenkezőleg, egy kis izomtömeget szeretne magára pakolni. Itt mind táplálkozás, mind edzésmunka tekintetében lesznek különbségek.* 

  • Azok számára, akik fogyni szeretnének és egy megfelelő állóképességet kialakítani célszerű 3, vagy inkább több (4-5) edzést beiktatni. Ezek az edzések időtartamukat tekintve lehetnek rövidebbek, 45-60 perc, viszont intenzitásuk legyen magas.

 

  • Azok számára, akik viszont nem fogyni szeretnének, hanem izomtöveget növelni, jó, ha más taktikát követnek. Célszerűbb lesz számukra a heti 3 edzés, esetleg 4, edzettségi szinttől függően. Az ő edzéseik időtartama nyugodtan mozoghat 60-90 perc között, viszont ami fontos, ők inkább dolgozzanak nehezebb súlyokkal, kisebb ismétlésszámokkal és nagyobb pihenőidőkkel. A kevesebb edzés magyarázata az, hogy így időt adunk az izom regenerálódásnak, és ezáltal edzésük gyümölcse „megszülethet”.

 

*Az erre vonatkozó táplálkozási tanácsokról dietetikusunk fog írni hamarosan.

tumblr_ok93wnlqj81w3rvpoo1_500.jpg

Ha újak vagytok erre, és tetszett a cikk, ne felejtsétek el like-olni az oldalunk, hogy mindig elérjétek a friss tartalmakat! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://smithworkout.blog.hu/api/trackback/id/tr2612355647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása