Smith Workout

Sport. Egészség. Önbizalom.

Életmódváltás, na persze...Ti is unjátok már?

2017. március 14. 19:38 - smithworkout

ÉLETMÓDVÁLTÁS, életmódváltás, életmódvhál…, életmhóó….

Igen, én is ásítottam, miközben írtam…

Számtalanszor próbáltam én is életmódot váltani, gyötrelmes utak voltak ezek, hogy miért? Megmondom én, miért, MERT SENKI NEM MONDTA EL, HOGYAN CSINÁLJAM!

Persze, mozogni azt kell, ezt tudtam, meg jól enni, ezt is. Sok zöldség, teljeskiőrlésű kenyerek, light termékek, no added sugar és társai. Ez mind igaz! Ez kell hozzá, meg még egy pár más dolog is. Igen ám, de én az okos kis buksimmal fejest ugrottam egy olyan medencébe, amiben nem volt víz, hát persze, hogy fájt a fejem…

Azt mondtam magamban: na, most aztán hétfőtől (hétfőtől, mintha lenne bármi különbség a napok között…de mindegy, legyen a hétfő a nagy kezdés), vagy „új év, új élet” címszó alatt január elsejétől, vagy majd jövőhéttől - mert az lesz ám a tuti befutó – nekikezdek. Isten látja lelkem én elkezdtem, csak a lelkesedés alábbhagyott úgy a második nap környékén. Volt, hogy bírtam tovább is, de aztán jöttek a fránya ünnepek, szülinapok, házibulik, a najóezmégmabeleférmajdholnapelkezdemújra napok, és persze nem kezdtem újra azon a bizonyos holnapon.

A hiba az volt, hogy egyszerre akartam mindent kiiktatni és beiktatni az életembe, de ezt képtelenség megtenni „csak” azért, hogy lefogyjak vagy egészségesebb legyek, mert valljuk be a finom ropogós fehér kenyér csábítóbb egy pörkölthöz, mint a teljeskiőrlésű vagy rozskenyér, és ilyenkor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ja..amúgy én leszeretnék fogyni, vagy izmosabb akarok lenni, vagy egészségesebb akarok lenni, vagy akármi is a célom.

Én egyszerre kilőttem a zsíros sajtot, a fehérlisztes (finomított) termékeket, a cukor tartalmú ételeket, szószokat, a csokit és az olajos magokat (mert én sokat ettem, nagyon.). Az eredmény? 1 nap feldobottság, hogy micsoda egészséges is vagyok én, enyém a világ, én, ÉN vagyok maga az egészség...
Majd másnap éreztem egy enyhe vonzalmat a hűtő és csokoládés szekrény iránt. Még ellenálltam, és ez így ment egy hétig (ez a kitartó időszakban volt), majd jött a családi ebéd a hétvégén, és úgy voltam vele, hogy áhh! egy palacsinta nem árt meg.

Nem, egy nem ártott volna meg, de betoltam vagy 5-öt.

Aztán sok pofára esés után rájöttem, hogy talán tényleg érdemesebb volna szépen lassan, lépésről lépésre haladni. Pszichológus ismerősöm mondta, hogy bizonyos szokások kialakításához 21 nap szükséges. Tudom, most azt gondolod, hogy 3 heteket várjak, amíg egy-egy új dolgot kiiktatok/behozok? Az bazi lassú. El kell, hogy áruljam, azzal, hogy újra és újra megpróbálkozol a mindent vagy semmi hozzáállással, sokkal több időt veszel el magadtól, úgyhogy azt javaslom, kezdj hozzá még ma! És lám, még hétfő is van.. :D

Mi a lényeg?

  • Igyekezz 5 x étkezni egy nap, de legalább 4x ( figyelem! A gyümölcs, a „csak egy zacskó ropit ettem”, a „bekaptam pár szem mogyorót” is étkezésnek minősül! )
  • Fehér/finomlisztes termékeket, cukros pékárut kerüld, helyette a teljeskiőrlésű, rozs, korpás termékeket válaszd (ez nem a malátával színezett kenyeret jelenti, hanem a jó nehéz és tömör kenyeret! Ne tévesszen meg a szín!)
  • Próbálj ki a rizsen, tésztán és a burgonyán kívül mást, például barna rizst, bulgurt (imádom a bulgurt!!) vagy alternatív gabonaféléket is, mint a köles, quinoa vagy amaránt.
  • Zsíros tejet, tejterméket az alacsonyabb zsírtartalmú vagy light termékekre cseréld
  • Minden étkezéshez egyél zöldséget (persze amíg a gusztus engedi, egy zabkása mellé inkább ne egyél paradicsomot meg uborkát…nem szeretnék semmi jónak az elrontója lenni, ha értitek.  ) Viszont, amihez lehet egyél! Nyersen, párolva, sütve, főzve, salátának, köretnek, ahogy csak szeretnéd!
  • Naponta egyetek meg legalább 1 maréknyi gyümölcsöt.
  • Kerüljétek az édességeket, cukros ételeket.
  • Igyatok jó sok folyadékot (víz, cukrozatlan tea, 100%-os gyümölcslé (csak csínján!), cukormentes limonádé, stb.)
  • Hagyjátok el az esti TV/sorozat/film nézés közbeni nassolást!
  • Sportolj többet

Neeem, nem kell mindent azonnal. Arra kérlek, válassz ki a felsoroltak közül egyetlen egy dolgot, amit megváltoztatsz az elkövetkezendő 1, de inkább 2 hétben, ahhoz viszont tartsd magad.

Pl:

Elhatározhatod, hogy az elkövetkezendő 2 hétben felhagysz az esti nasizással. Ezt az első pár nap, amíg még meg van a kényszer, megoldhatod úgy is, hogy felszelsz vékony cikkekre egy almát és azt majszolod el a film alatt, és a hét végére pedig teljesen lemondasz erről és a következő 1 hétben (és mondanom sem kell, hogy utána is) tartsd magad ehhez. Az elején még hiányozni fog, de hidd el nekem, 2 hét után már azt sem tudod, mi az a TV előtti nasizás.

Ezután, amikor ezt elég stabilnak érzed, jöhet a következő, pl: lecserélem a zsíros tejtermékeket light-ra. Ehhez is tartod magad 1-2 hétig, és jöhet a következő, ami lehet akár a sport. Nem kötelező semmi, az a lényeg, hogy csináld. Ne a végeredményre utazz, hanem magára a folyamatra, ami benned lezajlik. Ha már csináltad, elérted a célod. Ha 100 métert tudsz lefutni, akkor annyit, de akkor azt minden másnap tedd meg és fejlődni fogsz! 1 hónap múlva már meglehet akár az 500 -1000 méter is, ha kitartó vagy!
Így előre haladva hamarabb eljön a változás, mint ahogyan azt gondolnád! Ne görcsölj rá kedves cikk olvasó, csak engedd el a dolgot!

Mindig egy kis dolgot változtass. Hiszen, ha kis cél tűzöl ki magad elé, azt könnyebb elérni és nagyon-nagyon boldog és büszke leszel magadra hétről-hétre, mert elérted, amit a hétre kitűztél magad elé!
Ne aggódj, ha néha megbotlasz! Ne ostorozd magad, inkább pattanj fel a földről és folytasd tovább! A siker garantált és csak rajtad áll!

Én hiszek benned! Te hiszel magadban?

 

-Dana

eletmodvaltas-etrend-tanaccsal.jpg

Ha tetszett a cikk ne felejtsétek el like-olni a Facebook oldalunk, hogy mindig elérjétek a friss tartalmakat! :)

like-us-on-facebook-button.png

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://smithworkout.blog.hu/api/trackback/id/tr8612338599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2017.03.15. 16:51:44

Igen, a boszorkányégetés is kellemesebb, ha apránként szokik hozzá az ember. Valójában persze ez az egész leginkább arról szól, hogy a polgárok 99%-a úgysem fogja ezt hosszú távon tartani, viszont a betegségiparnak ez egy remek megoldás az áldozathibáztatásra. Nem úgy éltél mint egy indiai aszkéta ? Akkor a te bűnöd hogy beteg vagy és nem tudunk meggyógyítani az iparba dőlő dollármilliárdok ellenére sem. És így kevésbé tesznek fel az emberek olyan kellemetlen kérdéseket, hogy vajon megéri egy gyógyszergyárnak egy bubóra hatékony gyógyszert kihozni, ha a nem hatékonyt is megveszik a népek, viszont X év múlva a hatóanyag jogi védettsége lejár, és gyárthatja boldog-boldogtalan ? Vagy jobb üzlet, ha az X év előtt picivel kihozunk egy valamivel hatékonyabb gyogyót, ami ugyan a problémát nem oldja meg, de jobb annyival, hogy megvedd a generikus helyett...

Célkereszt 2017.03.15. 17:35:34

Én tartom azt a diétát, amit a cukorbetegeknek előrírnak. Naponta kb. 150 g szénhidrátot fogyasztok. Legutőbb 5,5 % 3 havi cukrot mértek. Nem éhezek. Ezt ki hangsúylozom. Akit érdekel leírom, hogy miket szoktam enni. Na, jó, le kell mondani sok mindenről. Egy-egy kihágás megengedhető.

Bona Fides 2017.03.15. 21:37:50

Nos, az életmódváltás NEM a kajálási szokások megváltoztatása.
Az életmódváltás azt jelenti, hogy íróasztalos helyett más munkahelyre váltasz, megemeled a segged és úgy élsz, hogy a folyamatos mozgás az életmódod része legyen, ne pedig heti 3x1 óra edzés.
Reggel felkelsz és - az ebédet leszámítva - este ülsz le először a tv elé, mint nagyanyám. Egy héten kétszer eszel húst, pénteken víznapot tartasz és legfőképpen NEM foglalkozol a kajával, mert a kaja nem téma. Házi tej, kenyér, vaj, főzelék, tojás, cukor, liszt, olaj, só, bors, tea. Ezek az alapélelmiszerek vannak otthon.
Gyalog jársz, kézzel mosol, négykézláb törlöd fel a padlót, kiporolod a szőnyeget. Menj vissza időben a Kádár-kor elejére és nem leszel kövér.

Bona Fides 2017.03.15. 22:15:26

A nagyanyám nem nassolt, nem dohányzott.... nem is tudott volna, mert állandóan járt a keze.
Hajnalban felkelt, rendbe tette a hálószobát, megetette a tyúkokat, kialmozott alattuk, megreggelizett (FÉL szelet vajas kenyér zöldpaprikával, tejeskávéval, igen fehér kenyér, cikóriakávé CUKORRAL), elmosogatott, elment a templomba, hazajött, kiment a kertbe, kapált, gyomlált, vetett, stb. kihúzott három sárgarépát, 10 perc alatt csinált belőle főzeléket párolva, zabpehellyel, egy tükörtojással, megette, elmosogatott, hozott a kútról 20 liter vizet két vödörben, beáztatott egy lavór mosnivalót, lemosott egy ablakot, kimosta a ruhát kézzel, kiteregette, kiment a kertbe, összeszedte a hullott gyümölcsöt, megmosta, lecukrozta, kiment a temetőbe, rendbe szedte a sírt, hazajött, összeszedte a tojásokat, bezárta a tyúkokat, hozott fát, befűtött a tűzhelybe, kimosta az üvegeket, befőzte, eltette a gyümölcsöt, elmosogatott, beszedte a ruhát, kivasalta, eltette, forrázott egy pohár teát CUKORRAL, citrompótlóval, hozzá egy szelet fokhagymás pirítós ZSÍRRAL, ez volt a vacsorája, melegített vizet a maradék tűzön, megmosakodott, felvette a hálóingét és a pongyoláját, bekapcsolta a rádiót, LEÜLT a varrnivalóval, vagy kézimunkázott, vagy olvasott. Este 9 órakor lefeküdt.
Vasárnap volt az egyetlen nap, amikor délután szunyókált egy órát. De lényegében egész álló nap mozgásban volt.

Dorinda41 2017.03.15. 22:33:25

Sokan végzünk ülőmunkát. Ez a tökéletes hízókúra. A mi cégünknél például a nyomtatók egy távoli szobában vannak és senkinek nem engedélyeznek saját nyomtatót, mert legalább annyit kell mozognod, amíg oda elmész nyomtatni és vissza.
Nekem is életmódot kellett váltanom. S igen, én is csak lépésről-lépésre voltam képes végigcsinálni. Nekem az úszás jött be, mert a banyaláz miatt az edzőteremben egyszerűen elájultam. Ott mondta az egyik fitnesz edző, hogy irány a hidegvíz. Bejött. Először kb fél medencényit tudtam úszni leállás nélkül, ma már 1 km az adagom. Átálltam az ételekkel is, azokkal is, csak lassan. Először a cukrot cseréltem le édesítőre. Ma már nem tudom megenni a cukorral készült ételeket, mert nem szeretem az ízét. Szerencsém van, mert imádom a főzelékeket, amit most teljes kiőrlésű zabliszttel sűrítek. Fehér búzalisztet nem használok. Nem eszek kenyeret, csak nagyon ritkán, akkor is a magam sütötte teljes kiőrlésű, kovászos fajtát. Nem mondom, hogy könnyű volt. De sikerült. Egyenlőre 18 kilót veszítettem. De még 20-at kell. Ráérek. Egy francia dietetikus mondta nekem, hogy a fogyókúra legnagyobb ellensége a türelmetlenség. Igaza volt. A sportban is, az étkezés változtatásában is nagyon lassan haladok. Mások szerint az egy év alatt -18 kg, az 1 km úszás, a 20 perc cardio edzés az nem elég. Nos ezeket a véleményeket kell ignorálni.

Köldök_szösz 2017.03.16. 17:46:18

Hát de most basszátok már meg ilyen a modern ember. Amikor már csak a programozók meg az összes többi számítógéphez kötött munkát végzők keresnek rendes pénzt akkor mit kell ezen pislákolni? Majd úgy fogok kódolni stb. hogy közben fekvőzöm? Rá kéne már jönni hogy ez nem az őskor ahol az emberek folyton fizikai munkát végezve éltek. Más idők más életvitel más testforma. Ja de hogy az még megmaradt az őskorból hogy csak az színizom gladiátor a jó? Remek ellentmondás.
Mi lesz majd ha még kevesebb fizikai munkás lesz? Mármint most sem akar senki szétcsesződni fizikailag fele annyiért mint a fehérgalléros, irodai dolgozók de majd ha még durvábban automatizálva lesz minden és még inkább csak ülős, gondolkozós munkák lesznek?
És hogy a kaja nem számít? Egy frászt nem. A kaja a legkézenfekvőbb, legegyszerűbb kábítószer.
Annyi de annyi embert ismerek akik egy húzós, stresszes nap után jól bevacsoráznak és így nyugszanak le otthon.
Ez az egész életmódváltás dolog egy hatalmas utópia, főleg idősebb korban amikor már a szervezet amúgy is le van rottyanva a picsába és minden 100szor szarabbul megy már.

Bona Fides 2017.03.17. 11:38:24

@Dorinda41: Szerencséd van, hogy ezt megtehetted és örülök, hogy neked sikerült.
A mi cégünknél viszont minden szobában volt nyomtató, 8 méteren belül Wc és teakonyha. Ha véletlenül sétáltál a folyosón, megkérdezték, hogy "Nincs munkád?" a 3 szobával odébb dolgozó kollégákkal csak értekezleteken találkoztam, minden munkakapcsolat telefonon és belső levelezőrendszeren ment. (A kolléganőm elment szülni és nem is tudtam, hogy terhes.) Természetesen ebédidő előtt mindig akadt valami nagyon sürgős feladat, amit ebédidő végére el kellett készíteni, tehát munka közben toltam be a parizeres zsemlét, a nyomtató széléről eszegetve, mert máshol nem volt hely az asztalomon.
Egész nap diliház volt, ezért bent kellett maradni este 7-ig, hogy a nyugodt időszakban a munka is menjen.
Ez a remek munkahely Állam bácsié volt.
Otthon pedig várt az anyám, hogy megfürdessem, kicseréljem a pelenkát, megetessem, tornáztassam és beszélgessek vele. Miután lefektettem, este fél 10-kor már nemigen volt kedvem, erőm mozogni, hiszen reggel 5-kor keltem, főztem anyámnak, megetettem, pelenkáztam, felöltöztettem, beadtam a gyógyszereit és indultam dolgozni. (Egy darabig próbálkoztam az elemózsiás csomaggal, de az esetek 50%-ában otthon felejtettem a reggeli rohanásban.)

Bona Fides 2017.03.17. 11:57:43

@Köldök_szösz: Függetlenül attól, hogy teljesen igazad van, szeretnék rámutatni arra, hogy azért végzel rendes pénz keresést biztosító ülőmunkát, hogy megvehesd magadnak azokat a gépeket, egyéb eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy elkényelmesedve élhess és kifizethesd a sárga csekkeket,
Tehát, ha megelégszel kevesebb luxussal, akkor kevesebb pénzt is kereshetsz. Ésssss!!!!... leginkább betarthatsz azoknak, akik lassan kéz és láb nélküli zsírdaganatot csinálnak az emberekből annak érdekében, hogy minél többet fogyasszanak.

Bona Fides 2017.03.17. 12:02:46

A modern embernek azért téma a kaja (reklámok, blogok, főzőműsorok, sőt most már önálló csatornák foglalkoznak a zabáltatással), mert alapvetően szarul érzik magukat ebben a természetes életvitellel összeegyeztethetetlen közegben.
süti beállítások módosítása